Egenskaper och personlighet

Går du i tankar om att skaffa dig en hund eller har du kanske redan bestämt dig? Innan man skaffar sig en hund är det mycket viktigt att man är påläst om den hundras som man planera att köpa och att man är medveten om att en hund tar mycket tid. Det finns många riktigt fina hundraser att välja mellan när man ska skaffa sig en ny familjemedlem och i denna text kommer vi att lyfta fram alla de fantastiska egenskaper som stabyhoun besitter. Vissa föredrar hundar som är atletiska och kan va med i aktiviteter som att spela boll, speciellt för de som är fotbollsfantaster och spelar på Unibet betting.

Stabyhoun är en hundras som passar bra för nästan alla typer av ändamål. Hundrasen är känd för att vara mycket aktiv och energisk, vilket har gjort att den med fördel har använts i samband med jakt, men även i samband med agility eller lydnad. Stabyhoun ingår i kategorin stående fågelhundar och jobbar lika bra innan jägarens skott har avfyrats, som efter. Tack vare sin otroliga simförmåga är hundrasen mycket användbar för jakt av fågel, då den med enkelhet tar sig över kanaler i både kallt och varmare vatten.

Trots det så betyder det naturligtvis inte att det enbart är jägare som är ägare till rasen. Sanningen är att stabyhoun är en riktigt fin familjehund som älskar att få vara med där det händer. Vill man skaffa sig en stabyhoun utan att planera in någon jakt bör man dock ändå ta hänsyn till de jaktinstinkter som hundrasen har. Som ägare ska du ha kunskap om hundens egenskaper, positiva som negativa.

Vill man inte jaga tillsammans med sin hund finns det dock många andra tillvägagångssätt för att hunden ska få den motion och aktivitet som den behöver. Ett mycket bra alternativ till jakt är att träna agility med sin vän, alternativt spårträning. Stabyhoun är en hundras som är mycket intelligent och därför är det viktigt att det inte enbart är det fysiska delarna som får stimulans, utan även det mentala.

En stark och smart hund kräver en fast hand. Redan från en tidig ålder behöver man tålmodigt, men tydligt, uppfostra sin hund rätt. Hundvalpar av denna ras är otroligt keliga och kärleksfulla, till den grad att det lätt kan gå för långt och bli jobbigt. Se till att du är tydlig med vart din gräns går, så slipper du en fullvuxen hund i knät så fort den får chansen.

Utseende

Det råder inga tvivel om att stabyhoun är en mycket vacker hundras, både till personlighet och utseende. Ansiktet är fagert och ögonen ger ett mycket ödmjukt intryck. Till storlek är går hundrasen under kategorin normalstor, vilket betyder att hanar blir runt 53 cm i mankhöjd och honor hamnar på cirka 50 cm.

Något som kännetecknar stabyhoun allra mest är troligtvis pälsen. Den mjuka och lena pälsen består av medellånga strån som vanligtvis är flerfärgade. För en renrasiga stabyhoun finns det endast tre färgkombinationer som dock är tillåtna. Den första (och vanligaste) är en blandning mellan vita och svarta strån. Denna blandning kan ge hunden en gråaktig färg på vissa ställen, men hunden är i grunden svart och vit. Andra tillåtna färgkombinationer är vit och brun eller vit och orange.