Att köpa en stabijhoun är mycket spännande och roligt, men att hitta en professionell och seriös uppfödare kan vara aningen jobbigare. I Sverige har vi turen att det finns så många regler och lagar kring hunduppfödning, men trots det lyckas en och en annan oseriös hunduppfödare slinka förbi. Se till att du inte blir en av de människor som köper din hund från just en sådan, så att du och din fyrbenta vän får ut så mycket gott av varandra som möjligt.
Hur ska man då gå tillväga för att hitta en seriös uppfödare och vad exakt är det man bör kolla efter? I denna text kommer vi att dyka djupare in i hunduppfödningsdjungeln för att informera om precis de saker som du bör ha i åtanke. Häng med!
Majoriteten av alla som föder upp hundar kommer antagligen att se sig själva som seriösa uppfödare. Det är upp till dig som köpare att se till att du är påläst och har koll på att den som utger sig för att vara seriös, verkligen är det. En seriös hunduppfödare jobbar aktivt med hela hunden, allt från exteriör till psyke och hälsa. Aveln ska utföras på ett sådant sätt att hundrasen drivs positivt framåt och uppfödaren ska även vara mycket kunnig inom området. Du som köpare ska kunna få tydliga svar på alla dina frågor, det ska inte finnas några tveksamma svar. Det kan gälla allt från stamtavla på hunden, vilket foder hunden ska äta, hur uppfödningen har gått till eller t.ex. vilka vaccinationer hunden har fått.
En annan sak som är mycket viktig att komma ihåg är att en seriös uppfödare inte kommer sälja sina hundar till vem som helst. Du bör alltså ta för givet att du kommer få en mängd med frågor som även du själv måste besvara. En uppfödare som inte ställer några frågor till en potentiell köpare bör man hålla ett extra öga på. Det bådar nämligen inte gott.
Checklista
Det finns mängder med saker som man bör ta upp, fråga om och utbilda sig inom innan man väljer uppfödare. Här har vi dock ändå satt ihop en enklare lista över saker som du bör tänka på.
- Du bör känna ett starkt förtroende för en eller flera personer på plats.
- Besök uppfödarens hem och träffa både valpar och tik.
- Tiken ska vara närvarande hos sina valpar de första 8 veckorna.
- Var ärlig mot uppfödaren om vad du vill få ut av din valp. På så sätt är det lättare att hitta en hund som passar dina förväntningar.
- Förvänta dig frågor och ställ frågor.
- Lita på din magkänsla.
- Hur ser hundarna/valparna ut? Är de pigga och nyfikna eller ligger de mest och trycker?
- Vid ett eventuellt köp, glöm inte att du ska ha med dig alla papper, t.ex. vaccinationsintyg.
- Kontrollera så att uppfödaren följer reglerna för den egna rasklubben eller för SKK.
- Besök gärna kenneln mer än en gång. Det kan vara lockande att ta med sig en hundvalp hem direkt, men ha is i magen. Det är inte ovanligt att ögonen fastat på en söt liten hundvalp och att man då missar varningsklockor.