Stabyhoun – en hund med många användningsområden

Trots att man kanske har sett hundrasen på tv eller på gator så är stabyhoun en ras som det inte talas så mycket om. Denna unika och mycket trevliga hundras går tillbaka långt i tiden och det sägs att stabyhoun kan spåras till 1600-talets Nederländerna. Under sina första år i historien användes hunden för jakt eller i samband med att hämta och peka. Det var heller inte ovanligt att hundrasen användes i samband med olika vattensporter och för sledding. När man hör ordet vattensporter kanske man främst associerar detta till nutidens surfing eller framfarten på en vattenskoter, men den typen av vattensport som hunden användes till var istället fiske. Stabyhoun är en riktigt utmärkt simmare och kan göra bra ifrån sig även om vatten hundens vistas i är mycket kallt.

Även om det är många som inte är medvetna om denna underbara ras, så betyder det inte att den inte är populär. Dock har populariteten ännu inte spridit sig till speciellt många länder utanför Nederländerna. Förhoppningsvis är det fler människor som i framtiden kommer att få upp ögonen för denna lojala och trofasta hundras.

Lojal och trofast är precis det som stabyhounden är och även några av de egenskaper som kännetecknar hundrasen bäst. Hunden är känd för att ha ett mycket starkt behov av att vilja vara sin matte eller husse till lags och skapar snabbt mycket starka band och relationer till människor i sin omgivning. Utöver detta är rasen otroligt intelligent och är enkel att träna. Dessa egenskaper har gjort att hunden, så väl då som nu, används till jakt.

Att äga stabyhoun

Majoriteten av alla uppfödare som väljer att föda upp stabyhoun-hundar gör det av det egna intresset för rasen och kanske för att vara med och bidra till att rasen får den utveckling i världen som den så väl förtjänar. Det finns många positiva anledningar till att både föda upp och äga en stabyhoun, men precis som med många andra hundraser så kräver hunden mycket tid och tillgivenhet.

En stabyhoun är en mycket aktiv hundras och behöver få utlopp för sin energi. De är mycket snabba och hittar gärna på trick och andra bus för att underhålla sin ägare. Redan från en tidig ålder är hundrasen mycket social, vilket har gjort den till en trevlig familjehund för den som har ett aktivt liv och vardag. Stabyhoun fungerar därmed utmärkt tillsammans med barn och även med andra djur.

Precis som med allt annat så finns det även nackdelar med att äga en stabyhoun. Stabyhoun är mycket energiska och kräver otroliga mängder med motion dagligen. Om hunden inte får tillgång till detta finns det risk för att tristessen blir så stor att hunden börjar agera utåt, t.ex. genom att förstöra saker, tugga sönder föremål eller bli väldigt skällig.

Som tidigare nämnt så används stabyhoun med fördel i samband med jakt. Hundens jaktinstinkter kan lätt komma fram när hunden vistas i skog och mark och av denna anledning är det alltid rekommenderat att ha sin hund kopplad när man vistas utomhus. Har hunden väl fått upp farten och jakten kan det vara svårt att få den att stanna, vilket även gäller en mycket väldresserad hund.